10 Interieurfouten die bijna iedereen maakt.

Als interieuradviseur kom ik dagelijks verschillende interieurs tegen. In deze blog vertel ik over meest voorkomende fouten in een interieur. Nieuwsgierig of jij ook een van deze interieurfouten maakt?

1. TE KLEIN VLOERKLEED

 

Een vloerkleed geeft warmte en gezelligheid aan je interieur. Het is dus niet gek dat je in bijna elk interieur wel een vloerkleed ziet terugkomen. Let wel goed op het formaat van je vloerkleed. Wanneer je een te klein vloerkleed neerlegt laat je de ruimte ook veel kleiner ogen. Tip: plak met verftape op de grond het formaat van het vloerkleed af dat je wilt kopen, zo kan je met eigen ogen zien of het vloerkleed bij het formaat van de ruimte past.

2. DE HAL VERWAARLOZEN

De hal is waar je mensen binnenlaat, waar je gasten een eerste indruk krijgen van jouw woning en jou als persoon. Het is dan ook hartstikke zonde om te zien dat mensen de hal vol hebben staan met stapels schoenen, afgebladerde verf op de muur of de stapels papieren en wasgoed die nog mee naar boven moeten. Maak van je hal een feestje! Verf je muren(en plafond) in een leuk kleurtje, hang persoonlijke accessoires aan de muur en houd de trap opgeruimd.

3. ALLE MEUBELS TEGEN DE MUUR PLAATSEN

Vooral in oudere woningen, waar je nog van die lange smalle woonkamers hebt, zie ik dit vaak gebeuren. Maar doordat je alle meubels dan tegen de muur gaat plaatsen laat je de ruimte nog smaller en langer lijken. Zet eens een bank of stoel in het midden van de ruimte, werk met horizontale en verticale lijnen en gebruik een kast eens als room divider. Zo creëer je veel meer diepte in de woning en kun je je eigen hoekjes creëren.

4. ALLES VANUIT DEZELFDE SERIE KOPEN

Dit doet mijn interieur hart stiekem een beetje pijn. Je heb na lang zoeken een hele mooie eettafel gevonden maar je ziet dat ze uit diezelfde serie ook een salontafel en een tv meubel hebben. Dus je besluit om alles maar direct aan te schaffen, houd je die eenheid een beetje. Ik adviseer je juist om dit niet te doen. Je wilt toch een persoonlijk interieur? En geen modelwoning uit de desbetreffende woonwinkel? Je mag best combineren! Combineer bijvoorbeeld met totaal verschillende bijzettafels of stoelen voor aan de eettafel. Je krijgt zo een speels persoonlijk effect.

5. VERKEERDE VERLICHTING

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens meegemaakt. In de ene kledingwinkel kijk je in de spiegel en kom je tot de conclusie dat je er best goed uit ziet vandaag en in de andere kledingwinkel schrik je van je oneffen huid of je haar dat ineens veel grijzer lijkt. Bij verlichting is het de bedoeling dat de basis goed is. Dit kunnen bijvoorbeeld spotjes zijn, zorg dat je hier dan wel een dimmer opzet zodat je zelf de baas bent over de verlichting in je interieur. Werk daarna met mooie hanglampen of vloerlampen en maak het af met wat kleine lampjes ter decoratie. De juiste verlichting laat je interieur zoveel mooier ogen.

6. GORDIJNEN VERKEERD HANGEN

‘Ik dacht dat ze langer waren in de winkel maar heb ze nu toch al gekocht’. Ja, ik heb het over die gordijnen die een paar centimeter boven de grond hangen. Dit is zo zonde want net zoals een te klein vloerkleed, laten te korte gordijnen je interieur ook kleiner ogen. Wanneer je gordijnen ophangt zorg dan ook dat je ze ophangt vanaf het plafond en direct boven het raam. Wanneer je je gordijnen direct van bovenaan het raam ophangt laat je het plafond lager lijken. Dit kan een opgesloten gevoel geven.

7. TE TREND GEVOELIG ZIJN

De trend gaat onwijs snel in de interieurwereld. Het ene moment is het helemaal into Scandinavisch en het andere moment plunderen we het interieur van onze overgroot oma’s leeg omdat het heeeelemaal van nu is. Oh, en dan heb ik het nog niet over al die bijzondere accessoires die soms voorbij komen. Al die trends zijn misschien wel hartstikke leuk, maar zorg er niet voor dat jij straks in een interieur zit met roze flamingo’s, goude cactussen, opgezette dieren, mosterd geel geverfde muren met een groen fluwelen bank. Creëer  je eigen stijl! Begin bij de basis, Scandinavisch, Botanisch, Modern, Industrieel en noem zo maar op. Pas je accessoires aan bij jou als persoon.

8. ALLES MET ELKAAR WILLEN MATCHEN

Oh ik had nog een stuk stof van de gordijnen over en ik vind de print zo leuk dus ik dacht ik maak er nog wat kussens van. Of je wilt de kleur van de bank in dezelfde kleur groen als de muur erachter. Dit soort dingen raad ik je heel erg af, helemaal als het om de kleur stof in dezelfde kleur te krijgen als de verfkleur ( of andersom). Door dit te doen is de kans heel groot dat de kleur heel iets afwijkt en dan geeft het een raar contrast, alsof het nog niet af is. Ik raad je dan aan om een compleet andere kleur of patroon te kiezen. Hierdoor houd je het interieur ook speels.

9. DE CLICHE ACCESSOIRES OF KUNSTWERKEN

Die ‘sweet dreams’ houten accessoires op de wc ( ga je slapen op de wc?). Of home is where the hart is quotes door het hele huis. Oh en die standaard buddha of Marilyn Monroe canvas. Als je dit echt heel leuk vind dan houd ik je absoluut niet tegen. Maar het is toch veel leuker om je huis op te vrolijken met persoonlijke accessoires? Accessoires met een herinnering of betekenis maken de ruimte echt jouw ruimte en niet een model woning.

10. BANG ZIJN VOOR KLEUR

Mensen schrikken snel als je ze bijvoorbeeld aanraad om een muur in een roze of blauw tint te verven. Maar de juiste kleur op de muur kan zoveel met je woning doen. Een koude kleur op een muur in het noorden laat de ruimte bijvoorbeeld heel kil voelen. Kleur in huis geeft sfeer aan een ruimte en maakt de ruimte persoonlijker. Niemand wil wonen in een ruimte dat aanvoelt als een ziekenhuis toch?

 

Liefs , Centaine

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *