Zo benut je daglicht het beste in je interieur.

Ik heb het al wel vaker benoemd, maar de juiste belichting is een van de meest belangrijke ingrediënten voor een mooi interieur. Heb je ook zo’n donker hoekje in je huis waar je niet te lang kan zitten omdat het er niet fijn voelt? Dan raad ik aan om verder te lezen. In deze blog geef ik je namelijk een paar basis tips over hoe je daglicht het beste kan benutten in jouw woning.

 

NOORD-OOST-ZUID-WEST

Hier begint het allemaal. Bekijk waar het daglicht de ruimte naar binnen komt. Tip: iPhone heeft van die standaard apps die je niet kunt verwijderen en waarvan je in eerste instantie denkt, wat moet je ermee! Nou het kompas is er ook zo een, maar dit kan zo af en toe toch goed van pas komen! Heb je toevallig een plattegrond van de ruimte? Leg deze dan op een vlakke ondergrond in de ruimte, en leg je iPhone met het kompas er boven op. Zo zie je direct waar het noorden is. Teken de noordpijl dan op je plattegrond. Zoals hieronder is aangegeven in de plattegrond van het project in Nieuwleusen.

 

WARM OF KOUD

Wanneer je weet vanaf waar het licht de ruimte binnenkomt, kun je gaan kijken of je juist een warme of koude tint moet toepassen op de muur. In de interieurwereld spreken we van warme (bijvoorbeeld rood) en koude kleuren (bijvoorbeeld blauw). Als het licht vanaf het noorden de ruimte binnen komt kun je het beste kiezen voor een warme lichte tint, dus romige kleuren zoals bijvoorbeeld Purbeck Stone van Farrow and Ball (Je hebt in blauw en groen ook warme varianten, dan zijn deze vaak gemengd met een andere tint.) Komt het licht vanaf het zuiden? Dan kun je het beste kiezen voor neutrale tinten. Koude tinten krijgen vanzelf warmte door het daglicht. Bij lichtinval vanaf het oosten adviseer ik groen of blauw tinten (koud) omdat het licht behoorlijk veranderd gedurende dag en blauw kan ogen. Komt bij jou het licht vanaf het westen naar binnen? Lucky you! Dan kan je eigenlijk alle kanten op, je hebt namelijk het meest natuurlijke licht (’s Ochtends heb je kouder licht en overdag heb je een warme lichtinval).

MIRROR MIRROR ON THE WALL…

..Who has got the most beautiful daylight of all?  Met spiegels kun je heel mooi met licht spelen. Plaats een spiegel bijvoorbeeld naast een raam zodat het licht dat naar binnenvalt gereflecteerd wordt. Zo lijkt de ruimte een stuk lichter en groter. win, win dus.

VLOER

Je kunt de muren wel heel licht verven, maar als je een donkere vloer hebt, zal het niet heel veel doen. Wil je een licht (ruimtelijk) interieur dan adviseer ik dan ook om een lichte vloer te kiezen.

SPELEN MET DAGLICHT

Veel daglicht is ontzettend fijn, maar teveel kan ook lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan wanneer het licht op de tv kaatst en je niks kunt zien. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee je dit zelf kunt regelen. Door middel van plissé gordijnen, vouwgordijnen of shutters bijvoorbeeld.

TESTEN

Ik raad altijd aan om een kleur te testen. Vind je het zonde om direct op je muur te testen? Zoek dan een (oud) stuk hout en verf deze in de kleur die je graag zou willen en plaats deze tegen de wand aan. Zo kun je op ieder tijdstip van de dag zien wat de kleur doet met je interieur. Tip: Bij de gamma kun je verfpotjes kopen van €4,95. Je kunt iedere gewenste kleur laten mengen.

ABRACADABRA

Wil je ook graag een lichter interieur, maar vind je al deze informatie nog steeds abracadabra, neem dan contact met mij op voor een interieur advies op maat. Ik help je graag!

 

 

Liefs, Centaine

CentaineCreations

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *