5 Dingen die ik ga missen aan Sicilië.

Mijn laatste 2 weken op Sicilië... Aan de ene kant gaat de tijd heel snel, aan de andere kant is het nu ook wel lang genoeg geweest en ben ik er helemaal klaar voor om mijn eigen carrière op te bouwen in Nederland. In deze blog vertel ik over 5 dingen die ik ga missen aan wonen op Sicilië.

 

 

1.TRANQUILLO

Oh ja, dit dus echt wel. Tranquillo betekend ook wel rustig, rustig. Haast kennen ze namelijk niet op Sicilië. De Sicilianen zouden de Nederlanders voor gek verklaren als ze zouden zien dat wij ‘s ochtends rennen voor een metro, bus of trein om op tijd op werk te komen. ‘ Dan neem je toch gewoon de volgende?’ Of wanneer wij plannen om over 2 weken op zaterdag rond een uur of 19.45 een pizza te gaan eten in de stad. ‘ Hoe weet ik dat dan nu al?’ Ik geef toe dat ik in het begin helemaal gek werd van deze manier van leven. Spreek je af om 13.00 komen ze om 13.45 zonder het ook maar even te laten weten. Maar na 2 /3 maanden raakte ik eraan gewend en liet ik mijn grote planbrein maar even los. Je leeft je leven veel rustiger als je niet continu het gevoel hebt van een strakke planning.

2.DE ROUTE NAAR MIJN WERK

Elke ochtend liep ik zo’n 15 minuten naar mijn werk vanaf mijn studio. Ik moest dan wel de hele weg omhoog lopen maar ik had mijn standaard ritueeltje in de ochtend die ik toch wel ga missen. Wanneer ik ‘s ochtends de deur van mijn studio achter mij dichttrek staat de hele buurt al op het binnenplaatsje, er wordt gevraagd hoe het met mij gaat en er word mij een fijne dag gewenst. Aan het einde van de grote weg zit altijd een oud mannetje (met een paar tanden in zijn mond, misschien 1.60 en wat grijze plukken haar) op een stoel ( lees: troon) bij zijn voordeur. Hij begint direct een praatje, de beste man is bijna niet te verstaan aangezien hij Siciliaans praat (vergelijk Siciliaans-Italiaans met Fries-ABN Nederlands ). Nadat ik de man een fijne dag heb gewenst loop ik de straat in van de herenkapper. Ik weet niet waarom maar vanaf mijn eerste werkdag staat de eigenaar van de salon ‘s ochtends bij zijn deur om mij ‘uit te zwaaien’ voor werk. Hierna passeer ik nog de supermarkt. In deze supermarkt werkt een hele lieve Siciliaanse vrouw. Vanachter de kassa zwaait ze al naar mij als ik ‘s ochtends langs loop & ‘s avonds laat ze mij soms nieuwe engelse woorden horen die ze dan speciaal voor mij geleerd heeft.

 

3. HET LEKKERE ETEN

Hmm, het zou raar zijn als ik dit niet zou missen. Want ik heb nergens in Italië zoveel lekker eten gehad als op Sicilië. Van zoetige taartjes tot hamburgers, pasta en vis. Ik zal de Siciliaanse keuken echt gaan missen in Nederland, maar misschien is dit alleen maar beter ;).Catania barst van de gezellige restaurantjes. Wel is het zo dat Sicilië meer tot leven is in de zomer. In de zomer was ik dan ook veel in het centrum te vinden aan de Via Etnea. In de winter bleef ik dichter bij huis en ging ik bijvoorbeeld wat drinken bij StudentLAB (studieplek waar je ook lekker kan borrelen en wat eten) of naar VERSO Coffice ( hallo hotspot ).

 

4. DE MARKT

Ik vind het heerlijk om langs de markt te struinen op zaterdag. Eerder schreef ik al een blog over de Vismarkt van Sicilië. Maar de vismarkt is niet de enige markt in Catania. Ik ben erg fan van de grote markt die begint in een zijstraat van Viale XX Settembre. Je kunt hier je groente en fruit kopen voor een hele lage prijs. Ik kocht bijvoorbeeld een keer een kilo mandarijnen voor 0,33 of een kilo aubergines voor 1,-. Op de markt hebben ze naast groente en fruit ook vlees, vis en kaas. Je wordt als buitenlandse heel leuk begroet door de eigenaren van de kraampjes en ze willen je het beste en mooiste fruit geven dat ze hebben.

 

5. DE EEUWIGE ZON

Wat een heerlijk weer hier op Sicilië. De winters hier kennen nog temperaturen rond de 20 graden. Met soms een wind vanuit de Sahara wat het ook erg warm maakt. Ik heb tot eind November aan de zee kunnen genieten van de zon in mijn bikini. Ik kan dus wel zeggen dat ik lekker heb overwinterd hier op Sicilië.

 

De 31e vertrek ik met al mijn spullen (en dat is nog wel wat) naar Nederland. Volgende week maak ik nog een mooie roadtrip over het eiland van Sicilië, waar ik in februari meer over zal schrijven. Ook komt er nog een blog online over 5 dingen die ik minder zal gaan missen. Let dus goed op de nieuwe posts in mijn website,Instagram en Facebook dus goed in de gaten!

 

 

arrivederci,

Liefs , Centaine

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *