A’ Piscaria Mercato del Pesce – Vis markt Catania

IMG_2721
De meest bijzondere plek van Catania is de A' Piscaria Mercato del Pesce (vis markt). Je zult ogen en oren te kort komen op deze markt. De vissen, het vlees ,de groentes ( en complimentjes) zullen je om de oren vliegen.

 EEN SCHOUWSPEL

Wat ik zo bijzonder vind aan de vismarkt in Catania is dat het er echt is voor de locals. Het hoeft niet mooi te ogen voor de toeristen. Nee, het gaat hier op zijn Siciliaans. Alles door elkaar. Marktkraampjes worden zelf in elkaar geflanst door middel van regentonnen , kruiwagens, boten, piepschuimbakken en noem zo maar op. De markt bevindt zich zes dagen per week achter Piazza Duomo.

ZIEN, PROEVEN MAAR VOORAL OOK RUIKEN.

Zoveel vis heb ik nog nooit bij elkaar gezien, van de allerkleinste visjes tot aan grote zwaardvissen. De markt verkoopt werkelijkwaar alles! Voor je neus zie je hoe de vis vakkundig in stukken worden gehakt met scherpe messen. Ook zie je vissers op de markt hun soms nog levende vissen nat houden met sponzen voordat ze ze verkopen. ( ik zag slakjes ontsnappen uit de boxen) Je zult versteld staan over de prijzen van de vis. Het is ontzettend vers maar de prijzen zijn naar mijn idee absoluut niet hoog. Ditzelfde geldt ook voor groente en fruit. Ik kocht bijvoorbeeld 4 grote appels, 4 perziken en 2 cactusvruchten voor €2.50. Ik verlaat de markt vaak met zakken vol fruit voor maar 5,-. Ik probeer met mijn beste Italiaans producten te kopen op de markt en als ik het Italiaanse woord niet weet vraag ik ze in het Italiaans hoe het product heet. Dit wordt erg gewaardeerd hier.  Mijn advies is om aan het begin van de ochtend de markt te bezoeken. Het is dan nog niet warm en de vis is extra vers, zal dan minder ruiken en mooier ogen. Ga je rond een uur of 12:30? Dan loop je tot je enkels in het viswater, tussen de kleine visjes en visresten op de grond. Verder is de geur niet heel aangenaam. (lees : afschuwelijk)

 

VUCIATA

De marktlui  zien er niet bepaald aantrekkelijk uit in deze setting: vol met bloed door het bereiden van de vis. Maar dit maakt ze niet minder onzeker. De knipogen en complimentjes vliegen je om de oren als je langs passeert. Tussen het flirten door schreeuwen ze van alles om hun vis aan te prijzen. Het geschreeuw van de verkoopmannen heeft een eigen naam gekregen heb ik mij laten vertellen. Ze noemen het : Vuciata. Dit betekend: gillen om te kunnen verkopen. Buiten het toeristen seizoen is de markt natuurlijk het leukst. De markt is namelijk een echte toeristentrekker in het hoogseizoen. Bezoek je Catania toch in het hoogseizoen? Ga dan extra vroeg naar de markt, en wees de drukte voor.

 

BOODSCHAPPEN DOEN ALS EEN LOCAL

Nu ik weet voor hoe weinig je vis, groente, vlees en fruit kan kopen op de markt zal ik nu ook mijn boodschappen gaan doen als een local. Het gaat je ontzettend veel geld schelen als je een deel van je boodschappen kan doen op de markt in Catania. Ook is het leuk als je je gaat aanpassen aan de manier van doen in een ander land. Ik woon hier voor zes maanden en ik wil het leven van een echte local leren kennen. Dit kan het beste op deze manier en het is het goed voor mijn Italiaans. Toch zal ik met mijn wit blonde haar en blauwe ogen blijven opvallen tussen de locals en gezien worden als een tourist.

Een bezoek aan de vismarkt mag gewoon niet ontbreken aan je reis naar Catania.

DOE MIJ MAAR GEFRITUURDE VIS, PERFAVORE

Als je dan toch op de vismarkt bent, bezoek dan gelijk mijn favoriete street food window : Scirocco Sicilian Fish Lab. ( Piazza Alonzo di Benedetto n. 7 ) Na een wandeling over de vismarkt van Catania wil je natuurlijk ook de verse vis proberen. Je zal de plek snel herkennen aangezien het er altijd druk is en het zich bevind bij de vismarkt. Het menu is uitgebreid en alles van de kaart is gefrituurd. Ik ben zelf erg fan van de gemixte zak van €7,-.  Ook zie je op de foto met de olifant op de achtergrond een zak met allemaal kleine visjes. Deze heeft de beste man voor mij samengesteld, aangezien ik graag alleen de kleine visjes wilde. (sorry not sorry) Je krijgt bij de gerechten een stuk citroen dat je kunt uitknijpen boven de gefrituurde vis, dit geeft een heerlijke frisse smaak.

 

arrivederci,
Liefs , Centaine

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *