9 dingen die je moet eten wanneer je Sicilië bezoekt.

Na dit blog heb ik jullie gegarandeerd overtuigd om naar Sicilië te komen. Ik vertel jullie namelijk wat over verschillende bekende etenswaren uit Sicilië. Gelukkig beginnen we pas weer met de goede voornemens in januari (of het jaar daarna).

 

1. SPAGHETTI AL NERO DI SEPPIA.

Ik geef eerlijk toe: het idee van een zwarte pasta met inkt hield mij toch steeds opnieuw tegen om deze pasta te bestellen in een restaurant. Maar ik ben nu op Sicilië en ik vind dat ik het toch wel moet proberen. Ik wil niet dat wanneer ik terug ben in Nederland, ik met de vraag in mijn hoofd zal rondlopen over hoe het nou zou smaken. Gelukkig was Tom zo dapper om het te proberen tijdens mijn 20e verjaardag. In een zijstraatje van de Via Etnea werd romantische muziek gedraaid en het restaurant zag er sfeervol uit. We besloten om naar restaurant Osteria il Bell’antonio te gaan. Het is een chique restaurant en de prijzen zijn iets hoger dan in andere restaurants in Catania, maar niet duur. Het is een echt visrestaurant alle pasta’s of hoofdgerechten bestaan uit vis. Ik koos voor spaghetti met Tuna roe en limoen (heel erg lekker trouwens). Mijn vriend koos voor de spaghetti al nero e calamari. De vislucht kwam ons al tegemoet toen de ober aan kwam lopen met onze borden. Ik heb mij de hele avond ontzettend vermaakt en mijn kaken deden zeer van het lachen. Nadat mijn vriend de eerste hap had genomen was het duidelijk dat het hier inderdaad gaat om pasta met inkt. Het was alsof hij zwarte lippenstift op had. De inkt zat letterlijk overal, zijn tanden waren zwart en na heel veel boenen ging het van zijn lippen af. Ondanks dat het zo gigantisch afgeeft was het heerlijk! Want ja ik heb ook geproefd. Het is lastig om de smaak te omschrijven, het is een sterke smaak, wat zouter als de bekende pasta’s. Het is zeker iets wat je moet proberen wanneer je Sicilië bezoekt. En als je in Catania bent en je wil lekkere vis, een goede sfeer, uitstekende bediening en romantische muziek ga dan vooral naar Osteria il Bell’antonio.

 

2.CANNOLO

Een Cannolo is een gefrituurde wafel gevuld met ricotta. De ricotta mag pas in de wafeltjes gespoten worden op het moment van het uitserveren anders worden de wafels zacht. Officieel is het een gerecht voor het carnaval , maar tegenwoordig wordt het, het hele jaar door volop gegeten. Als ontbijt, bij de koffie, als snack en als nagerecht. Als ik voor mijzelf spreek, zou ik het niet kunnen verdragen, zoeternij in de ochtend. Maar dit geldt voor de Italianen absoluut niet. De belegde broodjes verschijnen pas tegen lunch tijd in de vitrines. Italianen ontbijten vaak met zoeternij.

3.GRANITA

De oorsprong van de Granita komt vanuit Catania. De plek waar ik nu woon. Inmiddels is het ijs over heel het eiland te koop. De smaak van het verschillende water ijs is heel verschillend. Je hebt koffie, chocolade, pistache en verschillende soorten fruit (perzik en vijgen zijn mijn favoriet). Je zult op straat veel wagentjes tegenkomen waar ze granita verkopen. Wanneer je op een terras granita besteld zoals alle locals tijdens het ontbijt of de lunch) wordt het geserveerd in een hoog glas en met een zoet broodje genaamd brioche. Je vult het broodje dan met het ijs. Want ja echt waar ze eten hier ijs op brood. Ik vond het toch een vreemd idee. Maar de persoon die dit heeft verzonnen is een genie. Want het is onwijs lekker.

 

4.ARANCINI

Arancini zijn gefrituurde risotto balletjes in de vorm van een peer. Meestal zijn ze gevuld met mozzarella, erwten en gehaktsaus. Ze worden in elke bar of restaurant verkocht. Ze hebben zoveel verschillende soorten vullingen dat er altijd wel iets voor je tussen zit. Ook voor vegetariërs hebben ze verschillende keuzes. Persoonlijk is een arancini mij teveel en krijg ik dit nooit op. Maar als ik je een tip mag geven : de ‘originele’ blijft het lekkerst!

 

5.FRIED FISH

Sicilië is een eiland en wordt omringd door de Ionische Zee. Dat betekent dat het er vol zit met verschillende vis soorten. Ik vind persoonlijk de gefrituurde vis zo ontzettend lekker! De beste gefrituurde vis kun je bijvoorbeeld kopen bij Scirocco Sicilian Fish lab in Catania. De vis wordt hier elke dag vers geleverd vanaf de vismarkt A’ Piscaria Mercato del Pesce.  Het kioskje bevindt zich ook direct aan de vismarkt. De vis van de dag verschilt continu. Alles is gefrituurd behalve de inktvis ( wel heb je gefrituurde inktvis ringen in een gemixt gerecht). Tom en ik kozen voor het gerecht van 7,- ( overigs ook het duurste ) Dit was goddelijk. Er zaten verschillende soorten vis in en er werd limoensap overheen geperst. Ook hebben wij de gefrituurde mascolino geprobeerd. Dit zijn kleine gefrituurde visjes. We kregen de visjes in een puntzak, het was dus net of je patatjes at. De visjes worden in zijn geheel gefrituurd inclusief oogjes en huid. De visjes zijn zo klein dat dit ook geen probleem is, het is juist super gezond.

6.SEMIFREDDO

Eigenlijk is er niet echt een specifieke naam voor deze cakejes. Wat zonde is, want ze zijn zo onwijs lekker dat ze ook wel hun eigen naam verdienen. Mijn collega noemde ze semifreddo, dus zo noem ik ze nu ook. Als je door de winkelstraat Via Etnea loopt zie je vitrines vol met deze gekleurde glimmende cakejes. Voor mijn 20e verjaardag wilde ik mijn collega’s wel trakteren op een lekker gebakje. Ik kocht 4 verschillende cakejes. Ze werden mooi voor mij verpakt en er werd zelf een strikje omheen gedaan. Na de eerste happen van de cakejes, kreeg ik een en al liefde naar me toe. Mijn baas : Vanaf nu ben je elke week jarig. Het is maar goed dat ik elke dag loop naar mijn werk, anders had ik mij nu heeeeel schuldig gevoeld. Maar oh wat is het lekker! De cakejes zijn perfect rond. De binnenkant is gevuld met Ricotta, net zoals bij een Cannolo. Ook wordt er een andere smaak aan toegevoegd. De buitenkant is geglazuurd. Mijn favoriet? De groene van pistache smaak.

 

 

7.PAARDENVLEES

Ik stond nog niet bepaald te springen toen ik hoorde dat je hier paardenvlees kan eten. Ondanks dat het niet op mijn bucketlist stond, heb ik het toch geprobeerd. Ik werd door mijn baas mee uit eten gevraagd, Tom mocht ook mee. Dit was ontzettend gezellig want we zijn naar een plek gegaan in Catania waar je het echte Sicilië beleefd. Je slaat een zijstraat in van de Via Etnea en je komt op een hele andere plek. Vol met de Siciliaanse bevolking, tafeltjes worden overal vandaan geplukt en op straat neergezet en de hele straat staat vol met rook omdat er gegrild wordt op straat. Ik liet mijn collega mijn gerechten kiezen en ze koos verschillende soorten paardenvlees voor mij en nog wat typische Siciliaanse salade met ricotta. Ik zou zelf nooit paardenvlees uitkiezen dus het is extra leuk dat ik een local voor mij liet kiezen, want zo proef ik ook nog eens andere gerechten. En wat was het lekker! Ik had nooit verwacht dat ik het zo lekker zou vinden, ook Tom vond het eten erg goed. Als je de kaart bekijkt zul je het bijna niet geloven, maar er staan prijzen op van 1,50 tot 4,00 voor gerechten. Het is dus ook een leuke locatie om verschillende gerechten te proberen.  Na deze ervaring heb ik ,ondanks dat ik het lekker vond, geen paardenvlees meer gegeten. Maar ik denk dat dit meer iets is wat in mijn hoofd speelt.

 

8.KOFFIE

Na het continu te hebben gehad over eten gaan we nu over op de koffie hier.  Het drinken van koffie is heel erg belangrijk voor de Italianen. Het wordt ook wel gezien om sociale contacten te leggen. Alles wordt besproken tijdens het drinken van een kopje koffie, van voetbaluitslagen tot echte liefde. Wanneer je een caffè besteld moet je er wel rekening mee houden dat je een espresso  krijgt en niet een grote kop koffie zoals wij dat gewend zijn in Nederland. Vind je dat net iets te heftig? bestel dan een caffè Americano, dit is dezelfde hoeveelheid koffie als in een espresso maar wordt aangevuld met water.  Geen zin in chagrijnige barmannen? Bestel dan geen cappuccino of latte machiatto na 11.00, dit wordt niet op prijs gesteld en je zal worden bekeken als een heel vreemd persoon. Het is hier helemaal niet vreemd om de barman ’s ochtends te vragen om je caffè op te leuken met een beetje alcohol voor extra energie (jodelend naar werk dus).

Als ik ’s ochtend naar werk loop, passeer ik een koffie barretje naast station Borgo. Elke ochtend staat het vol met Sicilianen die voor het werk snel een caffè naar binnen gieten. Het zijn vaak ook dezelfde Sicilianen die ik hier zie staan, wanneer ik langsloop begroeten we elkaar met ‘buongiorno’ en loop ik verder. Het is een soort ritueel geworden.

9.CIOCCOLATO DI MODICA

Bij koffie hoort wat lekkers! En daarvoor raad ik je deze heerlijke chocolade aan. Je nieuwe addiction (Ik moet toch wat aangezien er geen tony’s chocolony bestaat op Sicilië). De chocolade komt , zoals de naam al zegt, uit Modica. De chocolade wordt bereid volgens het oude recept van de Azteken. Wat dit inhoud? Het wordt van niets anders gemaakt als cacao en suiker. Er word geen boter of melk toegevoegd aan de cacao. Maar om toch nog een extra bijzondere touch te geven aan de chocolade wordt er een smaakmaker aan toegevoegd. Bijvoorbeeld : sinaasappel,  kaneel , citroen, bergamot, vanille of mijn favoriet: rode pepertjes.  Het smaakt heel luchtig, het is lastig om te omschrijven, maar het is zeker de moeite waard om te proberen. De repen zijn in de meeste supermarkten ook wel te koop maar let er goed op dat er ‘Modica’ opstaat. Een reep van 70 gram kost rond de 2/3 euro.

 

 

arrivederci,

Liefs , Centaine

 

 

Geschreven door
More from Centaine

Interieurontwerp Apeldoorn Totaaladvies

Interieurontwerp Apeldoorn. CentaineCreations mocht de bewoners van deze woning helpen met een...
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *