Roadtrip naar Valle dei Templi en Scala dei turchi.

In de laatste week op Sicilië, had ik nog wel een paar must-sees om af te strepen. Waaronder Valle dei Templi en Scala dei Turchi bij Agrigento. In deze blog vertel ik je meer over deze bijzondere omgeving en kun je wegdromen bij de foto's.

Valle dei Templi

 

Ben je op zoek naar de best bewaarde Griekse tempels? Dan moet je dus niet in Griekenland zijn maar op Sicilië. Na een drie uur durende auto rit vanaf Catania kwamen we dan toch eindelijk op deze prachtige locatie. We parkeerden de auto bij de parkeerplaats beneden aan de Valei. Hier reden wij met een taxi omhoog naar de ingang van Valle dei Templi. De route is ongeveer 2km lang, maar denk maar niet dat je het hier na een uurtje wel gezien hebt, want het is een interessant gebied en werkelijkwaar indrukwekkend. Agrigento was al bewoond in de 6e eeuw voor Christus. De vier tempels zijn hier een overblijfsel van. De mooiste tempel is naar mijn mening de tempel van Concordia (opgebouwd in 430 voor Christus). Deze tempel heeft ook gediend als kerk en is het mooiste bewaard gebleven. Ondanks dat wij Agrigento bezochten in de laatste week van januari kwam de lente ons al tegemoet. Zonder jassen aan en met de zon in ons gezicht liepen wij de route tussen de prachtige amandelboom bloesem door. Oh, wat ruikt die bloesem heerlijk!

 

Scala dei Turchi

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Valle dei Templi ligt de kust. Er is niets fijner dan bijkomen en uitwaaien aan de kust. Dat Sicilië prachtige kustlijnen heeft is mij wel opgevallen dit half jaar, maar bij Scala dei Turchi kon ik mijn ogen niet geloven en was ‘wauw’ mijn meest gebruikte woord. Scala dei Turchi (wat trappen van de Turken betekend) is een groot kalkstenen rots. De rots ziet er inderdaad uit als een gigantische trap dat is ontstaan door de kracht van moeder natuur. Het contrast van de heldere diepblauwe zee met de spierwitte rotsen is oogverblindend (letterlijk als de zon schijnt). Het is geen steile helling en ik raad je daarom dan ook aan om even naar boven te lopen en de rust te voelen die dit natuurgebied uitstraalt. Het was dan ook een groot voordeel dat wij de trappen bezochten eind januari. De perfecte tijd om mooie foto’s te schieten en niet tussen de honderden bezoekers te lopen.

 

Ik denk dat ik dit samen met Gole dell’Alcantara en Cavagrande de mooiste natuurplekken vind op Sicilië. Van wat ik heb kunnen zien natuurlijk want ik kom zeker nog eens terug, er is nog veel meer te zien.

 

arrivederci,
Liefs , Centaine

Laat een reactie achter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *