8 Meest bijzondere bijgeloven op Sicilië.

Zelfs als tijdelijke inwoner van Catania kom ik veel te weten over de Siciliaanse cultuur. Hoewel bijgeloof in Nederland niet zo’n grote rol speelt, zul je merken dat bijgeloof, oftewel superstizione, op Sicilië een stuk serieuzer is. In deze blog vertel ik over de 8 meest bijzondere bijgeloven.(Die mij soms flink hebben laten lachen)

 

FOTO :  John Canelis

 

1. VOEDSEL AFDRUKKEN OP BABY LICHAAM.

Uhu, not kidding! Je hebt het vast vaak voorbij horen komen, zwangere vrouwen die een ‘vreetbui’ krijgen. Hier op Sicilië is het zo dat wanneer een zwangere vrouw zo’n ‘vreetbui’ krijgt, ze hun lichaam niet mogen aanraken. Stel, je hebt onwijs veel zin in cake dan mag je je lichaam niet meer aanraken totdat je de cake hebt gegeten. Wanneer je bijvoorbeeld toch je arm aanraakt, krijgt je baby een cake afdruk op zijn/haar arm. (koekkoek)

 

2. EEN ZWARTE KAT DIE DE WEG OVERSTEEKT.

We kennen genoeg bijgeloven in elk cultuur rondom de zwarte kat. In Sicilië is het zo wanneer je in de auto zit, en je ziet een zwarte kat schuin de weg oversteken, je moet wachten totdat de volgende auto langs is gereden voordat jij verder mag rijden. Doe je dit niet dan brengt het ongeluk.Niet zo gek dus dat Sicilianen altijd te laat zijn. Je hebt hier op Sicilië verschillende wegen waar je geen auto voorbij ziet komen voor uren.

 

3. ETEN VAN LENTICCHIE OP 31 DECEMBER.

Op 31 december eten de Sicilianen Lenticchie met varkensvlees. Het gedeelte van de Lenticchie dat ze niet koken stoppen ze in een zakje en dit wordt dan bewaard in de kledingkast. De Sicilianen geloven dat het eten van Lenticchie zorgt voor genoeg geld in het nieuwe jaar.

 

4. ZOUT DOORGEVEN AAN TAFEL.

Je zit lekker aan tafel met de hele familie of een groep vrienden. Je geniet van het eten en vraagt aan de persoon tegenover je of ze je het zout even aan kunnen geven. Wanneer ze jou deze vraag stellen zorg er dan in elk geval voor dat het zout de tafel niet raakt voordat je het hebt doorgegeven aan de juiste persoon. Dit zou ongeluk brengen.

 

5. TAFEL MAG NOOIT GEDEKT ZIJN VOOR 13 PERSONEN.

Hoewel het nummer 13 geen ongeluksgetal is in Italië ( hier is de 17e een ongeluksgetal), is een tafel gedekt voor dertien personen toch gevaarlijk. Dit doet namelijk denken aan het Laatste Avondmaal. Toch met 13 personen? De tafel wordt dan gedekt voor 14 personen.

 

6. KNOEIEN MET DE OLIE EN ZOUT AAN TAFEL.

Je moet niet alleen opletten met het doorgeven van de zout aan tafel , je moet ook opletten dat je het niet knoeit op tafel. Wanneer je toch zout op tafel knoeit, gooi dan wat zout over je linker schouder. Wanneer je olie hebt gemorst gooi je er wat zout overheen. Anders brengt het ongeluk. Daarentegen, wanneer er wijn op tafel wordt gemorst, dipt iedereen aan tafel een vinger in de wijn en smeert dit achter de oorlel.Dat brengt geluk.

 

7. OPEN GEEN PARAPLU BINNEN.

Doe het niet, alsjeblieft. Ik heb nog nooit mensen zo in paniek gezien toen ik de poging waagde. Wanneer je probeert je paraplu binnen te openen wordt er van alle kanten ‘nooooo nooo nooo’ geschreeuwd. Dit zou ongeluk brengen. Hetzelfde geldt voor een spin doodslaan in de ochtend of avond, of een handdoek met meerdere personen gebruiken. ( Op het werk heeft iedereen ook zijn eigen gasten handdoek in het toilet hangen. Ik vraag mij af of dit ermee te maken zou hebben..)

 

8. BALLEN EN BORSTEN VASTPAKKEN.

Dit gebeurt heel veel. Bijvoorbeeld wanneer een lege lijkenwagen of een ambulance voorbij rijdt, wanneer 2 nonnen over straat lopen, wanneer iemand je een veilige reis wenst. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mannen pakken hun ballen op zulke momenten vast en vrouwen hun borsten. Wanneer je dit niet doet brengt het ongeluk.

 

Misschien zijn wij Nederlanders toch te nuchter voor deze bijgeloven. Maar hier wordt het zeer serieus genomen. Voordat je al deze honderden ‘regeltjes’ onder de knie hebt ben je zo een aantal jaar verder. Ik heb er in deze blog acht genoemd, maar er zijn er nog veel meer (believe me). De Sicilianen blijven mij keer op keer verrassen.

 

arrivederci,
Liefs , Centaine

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. Leuke weetjes. De laatste is wel heel eigenaardig te noemen . Je durft je als man niet meer in een nonnenklooster te vertonen , omdat je bang bent dat er misschien twee naast elkaar lopen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *