Twee daagse roadtrip door Oost- en Zuid-Sicilië

image00065
Met een scheurmonster in 2 dagen door Oost- en Zuid-Sicilië. Zonnetje in ons gezicht, ramen van de auto open, een lekker muziekje op de achtergrond en prachtige dorpjes op de route.

 

 

BEZOEK IN CATANIA

Yes, het was eindelijk zover. Tom kwam mij weer bezoeken in het mooie Sicilië op 16 november. Afgelopen september hebben we al veel van Catania gezien en hebben wij bijvoorbeeld Ortigia Island (lees hier)  en de Etna ( lees hier) bezocht. We wilden beide wat nieuwe plekken bezoeken. Mijn baas bood zijn auto aan voor het weekend. Onwijs lief want het openbaar vervoer is hier niet zoals ik gewend ben van het koude kikkerlandje. De eerste 2 dagen hebben wij ons vermaakt in Catania en herinneringen opgehaald van september. Helaas werd ik op vrijdag avond nogal ziek. Het plan was om op zaterdag Scala dei turchi te bezoeken, maar ik zag het nog niet zitten om 3 uur in de auto te zitten. Maar toegeven aan mijn griepje ho maar, we veranderde gewoon onze planning.

 

 

DAG 1 ; ALCANTARA – RANDAZZO

Om 07.30 ging de wekker. Nadat Tom mij zowat uit bed heeft moeten sleuren hebben we ons klaargemaakt en om 09.00 de auto opgehaald bij mijn baas. Vanaf mijn baas kom je direct in de chaos van het verkeer in Catania. Regels? Stoplichten? snelheid limit? nee dat kennen ze hier allemaal niet. We waren beide dan ook heel blij toen we de snelweg op reden. De eerste stop was de Alcantara kloof. Ik ben hier afgelopen oktober ook geweest met mijn ouders ( lees hier). De kloof stond hoog op de bucketlist van Tom. We hadden geluk want het was onwijs rustig bij de kloof. Het water is ook een stuk kouder dan dat het was in oktober. Maar we zouden geen echte Nederlanders zijn als we niet toch een stuk de kloof in zouden lopen in het koude water. Nadat we hadden genoten van de gigantische rust bij de kloof reden we verder richting het plaatsje Randazzo. Het plaatsje ligt aan de andere kant van de Etna. Dit plaatsje stelde helaas niks voor, alles zat dicht en we besloten dan ook maar om terug naar Catania te rijden zodat ik mijn rust ook nog een beetje kon pakken om beter te worden. We maakte nog een tussenstop bij de Ikea om Zweedse balletjes te eten en in de avond zijn we uit eten geweest in het centrum van Catania, bij mijn lievelings restaurantje. (En volgens mij inmiddels ook die van Tom… )

DAG 2 ; MARZAMEMI – NOTO – CAVAGRANDE

Zondag, niet mijn meest favoriete dag op Sicilië. Veel zit hier dicht op zondag, ik moet bijvoorbeeld altijd naar de stad lopen op zondag omdat de metro dichtzit. De stad is ook een heel stuk rustiger,  wat soms wel lekker is trouwens. Maar het is super fijn om er dan op uit te gaan met de auto. Het is rustig op de weg op zondag en zo kunnen we lekker wat kilometers maken. Zo besloten we om weer vroeg op te staan en naar Marzamemi te rijden, ongeveer 121 km vanaf Catania.

 

MARZAMEMI

Marzamemi is een prachtig authentiek klein vissersdorpje. Er hing een heerlijke rust, Marzamemi komt vooral tot leven in de zomermaanden. Wandel langs de oude vissershuisjes en langs de kleine vissershaven die vol ligt met gekleurde bootjes. Wij zijn blijven hangen op het kleurrijke plein Piazza Regina Margherita, waar we hebben genoten van een cappuccino en het allerlekkerste tonijnbroodje dat ik ooit heb gehad. Tom zijn voorkeur gaat nogsteeds naar Ortigia Island, maar ik vind dit ook wel een erg mooi plaatsje. Het heeft een beetje dat Ibiza sfeertje. Oude mannen in hun vissersbootjes de zee op, omgeven door verschillende Sicilianen en kinderen die spelen op straat. We liepen nog wat langs de kust en daarna zijn we de auto ingestapt richting Noto.

NOTO

Wil je in de zomermaanden de toeristen uit de weg gaan? Bezoek dan een van de belangrijkste baroksteden van Italië : Noto. Dit dorpje staat samen met een paar andere plaatsen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je bovenaan één van de vele trappen staat heb je uitzicht op een schilderachtig gebied. Noto heeft prachtige grote gebouwen in honingkleurige gesteente (typisch uit de barok tijd) en het dorpje bevind zich in een wat meer heuvelachtig gebied. Dus de billen zijn ook weer getraind met al dat trappenlopen. ( dan maar pizza vanavond?)

CAVAGRANDE

Cavagrande ligt in een natuurpark op een halfuur rijden van de stad Noto. Een prachtige rit door het Italiaanse platteland brengt je uiteindelijk bij het natuur gebied. Helaas was de trap naar beneden al gesloten. Waarschijnlijk is de route alleen geopend in het zomerseizoen. Ook besloten we last-minute om het natuurgebied te bezoeken en werd het al snel donker. Maar we hebben zeker geen spijt van ons bezoek want vanaf de parkeerplaats heb je ook al een fantastisch uitzicht. Als ik weer is in de buurt ben in de zomermaanden wil ik hier zeker nog een keer naar beneden. Neem wel genoeg eten en drinken mee als je de route naar beneden neemt want hier heb je helemaal niks in de buurt.

 

Het is wel duidelijk dat onze voorkeur gaat naar de omgeving Syracuse in oost/west Sicilië. Het is allemaal net wat schoner, er hangt een heerlijke rust en de honingkleurige gebouwen zijn gewoon prachtig!

 

arrivederci,
Liefs , Centaine

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. wel fijn een nichtje die al voorwerk diet voor eventuele vakanties in de toekomst. Geniet er lekker van. En leuk dat Tom je vaak op komt zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *