Gole dell’Alcantara – Alcantara Kloof

In deze blog vertel ik jullie over het magische natuurgebied De Alcantara kloof in het oosten van Sicilië. Waarom magisch? Ik denk dat de foto's genoeg zullen zeggen. Het is een prachtig stuk natuur!


Ciao Tutti,

 

HOE BEREIK JE DE KLOOF VANAF CATANIA?

Zoals ik wel eens vaker heb laten blijken in mijn blogs: het openbaar vervoer op Sicilië is dramatisch. Maar toch zijn er zoveel mooie plekken die je niet kunt bereiken zonder openbaar vervoer of een auto. En dit is er één van, maar het natuurgebied is het wachten op treinen en bussen meer dan waard. Vanaf mijn studio, dichtbij station Borgo namen we de metro naar het treinstation van Catania. Hier waren we net twee minuten te laat om de trein te halen naar Alcantara en moesten we een uur wachten. Na een drankje genuttigd te hebben bij het station, namen we de trein richting Messina, die stopt net voor Taormina in het dorpje Alcantara. Voor de treinreis betaal je €4,30 voor een enkeltje. Wanneer je de trein uitstapt, denk je echt dat je in the middle of nowhere uitstapt. Wanneer je vanaf het station ongeveer 3 minuten rechtdoor loopt , loop je direct tegen een barretje aan. Hier zijn we naar binnen gegaan om te vragen hoe laat de bus naar de kloof gaat. Vanaf hier is het nog wel minimaal 30 minuten in de bus. De man hielp ons goed en zo stapte we op bij bushalte ‘ Chianchitta ‘. We betaalde voor een retourtje €4,20 per persoon. De bus zat bomvol met studenten dus we zochten net de verkeerde tijd uit om de bus te nemen. Er zitten geen stopknopjes in de bus en wanneer je de bus wilt verlaten wordt er ‘bussola’ geroepen. Wat het betekend weet ik eigenlijk niet, maar wat ik wel weet is dat de bus netjes stopt en de deuren opent wanneer er bussola door de bus geroepen wordt. De letterlijke vertaling van bussola is ‘kompas’. Maar die link leg ik niet helemaal.

De buschauffeur heeft ons recht voor de parkeerplaats van het natuurpark afgezet. Vanaf de bushalte hoef je dus niet meer te zoeken naar het park. Eenmaal op het park hebben we wat gegeten en hebben we daarna onze tickets gekocht. Dit is 10,- voor volwassenen en 7,- voor kinderen.

ONTSTAAN VAN DE KLOOF

De kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd de rivier de Alcantara bedolven onder een laag lava. De aardbeving die daar op volgde zorgde er  voor dat de lava gespleten werd en zo ontstond de Alcantara kloof. De ‘wanden’ van de kloof hebben bijzondere vormen doordat het water van de Alcantara er aan alle kanten door bleef stromen. Het water komt rechtstreeks uit de bergen en is kraakhelder. ( geen filter nodig voor je foto’s want het kleurenpallet van dit natuurgebied is al mooi genoeg van zichzelf.) Het water is niet alleen kraakhelder maar ook onwijs koud. Het water is ongeveer 5 graden. En doordat er niet veel zon valt in de kloof warmt het water ook niet op. Ik kon het niet laten en heb mijn broekspijpen opgerold en ben de kloof ingelopen.  De kloof is te bereiken met een trap of met een lift.  Het park biedt ook verschillende excursies door de kloof. Maar we kozen ervoor om zelf op ontdekking te gaan.

BANG VOOR NATTE VOETEN?

Het natuurpark biedt ook prachtige wandelroutes door het groen boven de kloof. De wandelroutes geven je ook prachtige uitzichtpunten waar je de kloof van boven af kunt bekijken en kunt genieten van het geluid van het snelstromende water. In het park bevindt zich ook een Glamping. Dus wil je optimaal genieten van de rust die het park je biedt, bezoek dan Glamping Alcantara. De tenten zijn volledig ingericht en je hoeft dus niet alle lucht uit je longen te blazen voor een opblaas bedje. De tenten hebben allemaal een naam die met de natuur te maken hebben , zoals: wood, flower, river, sky, sun en ga zo maar door.

 

Staat een bezoek aan de Alcantara Kloof op de planning? Ik raad je aan om kleding aan te doen wat nat mag worden en waterschoenen. Vanuit de drukke stad Catania is dit echt even een uitvlucht naar de rust van de natuur.

 

arrivederci,
Liefs , Centaine

Laat een reactie achter

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *