Alles over mijn eerste week alleen

1
Sta je dan, in je eigen studio, in een grote stad, waar je niemand kent. Tsjah. Ik moest het nu toch echt alleen gaan doen. In dit blog vertel ik jullie over mijn eerste dagen alleen in Sicilië.

 

Ciao Tutti,

AFSCHEID NEMEN

Maandag ochtend vertrokken mijn ouders, Ramon en ik in een veeeelste kleine huur auto met mijn koffer richting Catania. Mijn koffer paste niet in de achterbak dus ik zat als een garnaal opgerold in de auto met de koffer tegen mij aan. Heel fijn klem zitten, als de temperatuur ongeveer 35 graden is. Maar hey, je moet er wat voor over hebben om op het prachtige Sicilië te wonen ;). Na aankomst hebben we mijn koffer uitgepakt, mijn kledingkast in elkaar gezet (lees Ikea kledingtent) en de eerste boodschappen gedaan. Toen we terug kwamen in het resort hebben we nog lekker genoten van het zwembad en zijn we ‘s avonds uit eten geweest op een achteraf liggende, super mooie, locatie! Op dinsdag hebben we de dag doorgebracht aan het zwembad, in de avond heb ik de rest van mijn spullen ingepakt en reden we weer volgeladen in ons cross monster naar Catania. Hierna zijn we uit eten geweest in Catania center, dichtbij Piazza Duomo. Ik heb echt (maar dan ook echt) de allerlekkerste Spaghetti aglio olio e peperoncino ooit gehad. Maar aan alles komt een eind, en zo ook aan de 2 super leuke weken met mijn ouders en broertje in Aci Trezza. Hele avond heb je het gezellig en lach je veel en dan BOEM … afscheid nemen. Dit hakte er weer in als een bom. Ondanks dat ik wist wat mij te wachten stond na mijn halfjaar Bolzano, blijft het altijd moeilijk om weer afscheid te moeten nemen. 

LAATSTE DAGEN VRIJ

Ik had nog 6 vrije dagen voordat mijn stage zou beginnen en deze moest ik goed gaan benutten om de omgeving te ontdekken. Dus op woensdag besloot ik om gewoon op ontdekking uit te gaan. Ik nam de metro vanaf station Borgo (dit is 3 minuten lopen bij mijn studio vandaan) en stapte bij elke halte even uit. Dit kon makkelijk aangezien je voor € 1,- 90 minuten kan reizen. Ik schreef de belangrijkste haltes op en stapte toen uit in het centrum bij halte Stesicoro. Bij deze halte stap je in het midden van het centrum uit, bij de Via Etnea. Ik heb heel wat kilometers gemaakt en ben wat steegjes ingeslagen. Het was zo ontzettend warm, dus toen ik erachter kwam dat ik wel een douche kon gebruiken ben ik naar huis gegaan. Heel eerlijk, ik zag het allemaal maar somber in en voelde me heel alleen, ook had ik geen internet. Dus je kunt je je vast wel indenken, alles was stom en slecht.

MENSEN ONTMOETEN

Ik wist gewoon dat ik mensen moest gaan ontmoeten om mij wat meer thuis te kunnen voelen hier. Ik schreef iemand die ik ontmoet had op Facebook een bericht. En vroeg of ze met mij wilde afspreken op donderdag. Ik kreeg direct reactie en zo maakten we een afspraak om 17.00 bij ‘ De olifant ‘ op Piazza Duomo. Ik ben die donderdag eerst zelf weer richting de stad gegaan om wat spullen te kopen voor mijn huisje. Ik heb mijn winkel gevonden hier hoor, Flying Tiger. Ze hebben in deze winkel zelfs Dutch Waffles. Nou kom door, hoor. Om 16:00 nam ik de metro naar het centrum. Ik was natuurlijk weer veelste vroeg… dus ik nam plaats bij de olifant. Ik was best zenuwachtig. Het is toch een gek idee om zomaar met iemand die je kent via Facebook af te spreken. Maar de zenuwen waren direct weg toen ik haar ontmoet had. Het was super gezellig, we hebben wat gedronken samen en zijn daarna een stukje gaan lopen door het centrum. Ook heeft ze mij een super leuke plek laten zien. We noemen het ‘ one of the secret places of Catania’. In één van de zijstraten van Via Etnea, zitten een paar restaurantjes verstopt, die worden gescheiden door een smal donker steegje. Wanneer je dit steegje doorloopt kom je op een groot plein met gekleurde tafels en stoelen. Ook zijn de muren bedekt met kunst en verschillende planten. Als ik hier weer ben zal ik wat mooie foto’s maken. Op vrijdag ochtend kreeg ik eindelijk mijn internet. Ik was zo gelukkig en heb toen direct even Utopia terug gekeken van de afgelopen dagen (oeps.)

ZON, ZEE , STRAND

Op vrijdag middag heb ik een bezoek gebracht aan het strand. Ik ben er nog steeds niet helemaal uit naar welk strand ik het beste kan gaan. Je hebt verschillende privé stranden en je hebt openbare stranden. Ik besloot (na wat research op tripadviser) om naar Lido Azzuro te gaan, een privé strand. Ik nam de metro naar het centrum, vanaf daar liep ik naar de bushaltes achter Piazza Duomo en nam ik bus D naar het strand (deze reis kostte mij € 2,- in totaal, voor metro en bus). Ik stapte recht voor Lido Azzuro uit en betaalde daar 9,- voor de entree, een ligbedje en een kluisje. Ondanks dat het gigantisch warm was, was het onwijs rustig op het strand. De italianen komen pas na een uur of 15:00 wanneer het heetst van de dag achter de rug is. Het strand was schoon en ruim. Ook is er genoeg te doen voor kinderen en is er een restaurant aanwezig.

Ik raad een bezoek aan Lido Azzuro zeker aan.

 

EERSTE KEER UITGAAN IN CATANIA

Op zaterdag middag schreef ik dezelfde persoon als donderdag weer om ‘s avonds een drankje te doen in de stad. We spraken om 19.00 af bij de inmiddels wel bekende plek, de olifant. Vanaf daar liepen we naar een gezellige bar  in het centrum genaamd : Gammazita. We namen plaats op gekleurde palletbanken en bestelden onze biertjes. We waren met zijn twee, maar continu kwamen er mensen bij zitten en begonnen we een gesprek. Rond een uur of half 2 vertrokken we met een hongerig gevoel naar een snackbar genaamd Amsterdam. En genoot ik van een echt Hollands patatje curry. Dit viel bij de rest ook in smaak. ;)

CATANIA SOCIAL

Ben je van plan om Catania te bezoeken en wil je graag nieuwe mensen leren kennen vanuit de hele wereld? Dan raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de Facebook pagina : Catania Social. Elke woensdag avond wordt er een bijeenkomst georganiseerd bij Teatro Massimo. Er komen veel mensen naar deze bijeenkomsten. Denk aan couchsufers, vakantiegangers, Sicilianen en mensen die hier studeren of wonen. De leeftijd verschilt ook heel erg. Er wordt gezellig een drankje gedronken en er is ook karaoke, waar je je zangkunsten kunt showen. (geen zangkunsten? nog leuker! 😉 ). Ik ben de 6e voor het eerst geweest en heb het heel erg naar mijn zin gehad. Iedereen is heel open en wil elkaar graag beter leren kennen. Je kunt hier je Italiaans oefenen en de Italianen kunnen hier hun Engels oefenen. (win, win situatie denk ik zo). De bijeenkomsten beginnen om een uur of 22.00 elke woensdag avond. Ik kwam zelf om 23.00 aan en ben ongeveer 1 uur gebleven, aangezien ik de volgende ochtend gewoon naar stage moest. Ik kom wel aan mijn beweging hier in Catania. De bijeenkomst is in de buurt van Piazza Duomo. Als ik dit loop vanaf Borgo ben ik ongeveer 35 min onderweg. De terugweg loop ik omhoog dus duurt het zelfs langer.

EERSTE WEEK STAGE

Maandag: Het bedrijf is ongeveer op 25min loopafstand vanaf mijn huis (je gaat steil omhoog dus het duurt langer).Ik vertrok op tijd van huis. Ik was best zenuwachtig en hoopte dat alles goed zou gaan. Mijn werkdag begint om 09:00. Ik was weer lekker Nederlands door er om 08.30 te staan. Ik wist inmiddels dat dit voor Italianen heel raar zou zijn dus had ik om 08.50 pas de moed om aan te bellen. Toen ik binnenkwam, moest ik helemaal naar de bovenste verdieping van het gebouw. Toen de deur voor mij werd opengedaan door mijn baas, stelde ik mij voor en gaf ik mijn cadeautje met Nederlandse producten.

Ja, op dit moment kwam ik er achter dat mijn baas geen Engels spreekt.

oeps. We hebben al die tijd mailcontact gehad in het Engels en ik ging hier dus toch wel van uit. Gelukkig kwam er een andere stagiair die wel een klein beetje Engels spreekt. Alleen verlaat hij het bedrijf alweer op 20 september. Om 13:00 begon de pauze. Ik vroeg hoelaat ik terug moest zijn op werk en het antwoord was: mwah kijk maar even rond 14:30 of zo, maar we zijn niet zo precies daarmee. Heerlijk het leven op Sicilië! Tijd is geen probleem, je hebt niet bepaalde uren waar je je aan vasthoud per dag. Ik moet er nog wel aan wennen als super georganiseerde perfectionist. Ook maak ik thuis nog wat extra uren zodat ik wel genoeg uren kan maken voor school. Dit kan gelukkig makkelijk omdat ik werk vanuit mijn eigen computer. Ik kwam super moe thuis na mijn eerste werkdag doordat ik mijzelf moest dwingen om Italiaans te verstaan. Maar ik heb een heel goed gevoel bij het bedrijf.

Dinsdag: Ik was helemaal klaar voor mijn tweede dag stage en ik had wat ideeën die ik graag wilde delen. Ik was weer om 08:50 op het kantoor en moest nog even wachten op de rest. Mijn baas was er al wel en ik besloot om mijn ideeën uit te spreken naar hem. Hij vond het een leuk idee en ik mocht het gaan uitwerken in een schets. Toen we alle drie op het kantoor waren zijn we om de tafel gaan zitten en hebben we gepraat over een project dat nu loopt. De hele vergadering was in het Italiaans maar ik volgde alles (schouderklopje) ook heb ik zelf wat vragen gesteld in het Italiaans om bevestiging te krijgen. Mijn baas vroeg mij of ik het ontwerp wil uitwerken in Renders. Daar ben ik de hele dag druk mee bezig geweest en heb ik thuis ook nog in de avond wat uren aan besteed. Ondanks de flexibele werktijden kom ik denk ik toch wel aan mijn uren. Ook omdat ik de persoon ben die thuis ook nog even haar laptop erbij pakt als ze nieuwe ideeën heeft. Doordat er alleen Italiaans wordt gesproken vliegt mijn Italiaans ook met sprongen vooruit.

Woensdag: Pfoeh, de vermoeidheid sloeg wel toe, hoor. Ik moet er toch nog wel aan wennen om elke dag te werken tot een uurtje of 19.00 dan naar huis te gaan om te koken, de was te doen (met de hand want heb geen wasmachine), de afwas doen, de Italiaanse taal leren & dan thuis nog wat werk voorbereiden voor op stage de volgende dag. Ja het is al best wel druk. Maar wel onwijs leuk nu ik het idee krijg dat mijn Italiaans zoveel beter wordt. Ik denk dat als ik in februari weer in Nederland aankom ik toch wel flink wat woordjes Italiaans spreek. Ik heb dinsdag avond tot een uurtje of 23.00 doorwerkt thuis zodat de Renders optijd klaar zouden zijn de volgende ochtend. Ik heb toen alle Renders per mail verstuurd en gelijk gevraagd of ik de 13e een dagje vrij mag, want dan is het mijn 20e verjaardag! Mijn vriend is hier dan en het lijkt mij heel leuk om mijn verjaardag samen door te brengen. Gelukkig is dit helemaal geen probleem. Ook ben ik begonnen met het oefenen in Artlantis, een Render programma. Uiteindelijk kun je hier prachtige realistische Renders mee maken. (ja, uiteindelijk. Ik moet nog heel veel oefenen)

Donderdag: Er was niet veel te doen op stage. Ik had alles netjes optijd afgerond ‘s ochtends en ben dus druk bezig geweest met oefenen in Artlantis Render & heb mijn Italiaans wat geoefend door middel van de online cursus. Ook heb ik zelf een woordenlijst gemaakt die ik steeds weer aanvul als ik in een situatie kom dat ik niet weet hoe ik iets moet zeggen. Deze neem ik ook elke dag even door. Aan het eind van de middag zijn we met zijn drie om de tafel gaan zitten en hebben we twee nieuwe projecten besproken. Dit gaat wat meer om het interieur architectuur van 2 verschillende huizen, dat vind ik wel erg leuk! Ook ben ik echt in een fijn bedrijf terecht gekomen. Mijn baas leert mij Italiaans en ik leer hem het dan in het Engels. Leuk om van elkaar te kunnen leren. Ik hoop dat ik straks goed Italiaans kan praten als ik wat maanden verder ben.

Vrijdag: Ik besloot om ‘laat’ van huis te vertrekken. Nou dat dacht ik want pas om 09.30 kwam mijn collega. Ik moet het op tijd komen echt een beetje los gaan laten hier anders is het zonde van mijn eigen vrije tijd. Het zag er bewolkt uit en het was wat frisser als dat ik gewend ben. Nou dat bleek al snel toen om 12.00 de hel losbrak. Het begon gigantisch hard te regenen.

Dan denk je vast dat ik dat wel gewend moet zijn als Nederlander.

Maar dit… het water stroomde gewoon naar beneden en ik liep tot aan mijn enkel door het snelstromende water, er ontstond gewoon een rivier op de weg.  Laat ik nou net geen kleding en schoenen hiervoor hebben. Dus ik liep vol goede moed in mijn zomerjurkje en op mijn rieten ballerina’s door de regen. Het maakte wel veel goed toen ik in de pauze mijn vriend van het station heb gehaald. Voor hier is het goed dat er even zo’n flinke bui komt. Maar ik ben toch wel erg blij dat de temperaturen morgen weer oplopen naar 30 graden met volop zon. ;)

In mijn volgende blog zal ik jullie natuurlijk alles vertellen over alle leuke dingen die ik ga doen met mijn vriend. Volgende week woensdag wordt ik ook 20 jaar, dus er staan leuke toeristische uitjes, lange zomeravonden en heel veel lekker eten op het programma.

 

Neem een kijkje op mijn Instagram pagina voor foto’s van mijn reis : @centainestravel

 

arrivederci,

Liefs , Centaine

 

Laat een reactie achter

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *