Het mysterieuze San Berillo District.

2
San Berillo District : Het toevluchtsoord voor maffia, gangsters, smokkelaars en prostituees.In deze blog vertel ik jullie het verhaal achter het meest mysterieuze gebied van de stad Catania.

 

 

GESCHIEDENIS

Na een aardbeving in 1693 is de stad Catania opnieuw opgebouwd. Het San Berillo district bleef daarbij onafgemaakt. Het district werd het toevluchtsoord voor maffia, gangsters, smokkelaars en prostituees,travestieten en 2 Afrikaanse communies: The Senegalese en The Nigerians.

Prostituees werden in 1958 illegaal verklaard,de ramen en deuren van de huizen werden dichtgetimmerd en gemetseld zodat de prostituees hier niet meer konden verblijven. Maar tot de dag van vandaag zie je nog steeds prostituees in de smalle straten van het district, ze wonen in de vervallen huizen (soms zelfs zonder een dak). Op stoeltjes zitten ze voor de woningen. Veel van deze prostituees zijn transgender. De prostituees worden ook wel Belle genoemd. Niks wordt aan de verbeelding over gelaten.

 

MIJN ERVARINGEN

Overdag voelt het veilig om door de straten van het District te lopen, ook omdat er verschillende ‘ secret tours’ worden gegeven. ’S avonds raad ik je daarin tegen wel af om door het District te lopen.(of in ieder geval niet alleen) Veel toeristen hebben niet door wanneer ze het district bereiken. Dit had ik ook nog niet door toen ik hier net kwam wonen. En met mijn blonde haar, blauwe ogen en mozzarella huid (zoals de italianen het zo mooi verwoorden #auw) valt het direct op dat ik hier niet thuis hoor of vandaan kom. Dit kan een behoorlijk onveilig gevoel geven. Ik weet nog dat ik in september met mijn vriend door een straat van het district liep. (ik had geen flauw benul dat we in het district liepen) We voelden ons absoluut niet op ons gemak, ik werd aangesproken en aangewezen door verschillende mannen. Er werden verschillende uitdagende blikken gegeven en de drugs vlogen je om de oren. Ik was dan ook ontzettend blij dat Tom bij mij was. Af en toe ontkom ik er niet aan om een straatje van het district door te moeten in mijn eentje ’s avonds. Nu loop ik zelfverzekerder door de straat (nouja van binnen gieren de zenuwen door mijn lijf), vermijd direct oogcontact en loop met een gepast tempo. Maar als ik het district kan ontwijken in de avond, twijfel ik daar geen moment aan.

 

MIJN FAVORIETE BAR IN HET DISTRICT.

In het District bevind zich een onwijs leuk barretje: FIRST. Het heet First omdat ze de eerste bar zijn in het district. Het pleintje heet Piazza della Belle.  Het bevind zich in een binnenplaatsje van het District, te bereiken via een klein steegje. Je verwacht vanaf de straat kant niet dat er zo’n leuk pleintje te vinden is. Toen mijn ouders mij bezochten in oktober nam ik ze mee naar First. Ik weet nog heel goed wat mijn vader zei toen we de vervallen straat richting het barretje inliepen. ‘ Centaine dit vind ik helemaal niks, loop je hier ’s avonds? Ik weet nu al dat dit niks is. ‘ Totdat ik zei : loop nou maar mee en wacht maar af. Toen we het straatje doorliepen en het pleintje bereikte, veranderde zijn mening direct, dit had hij absoluut niet verwacht. Je wordt omgeven met kunst, planten, lichtjes en Sicilianen. Zoals mijn vrienden en familie wel van mij weten , ik ben gek op kleuren, lichtjes en gezelligheid. Dus dit valt zeker onder een van mijn lievelingsplekjes in Catania.

 

arrivederci,
Liefs , Centaine

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *