8 Tips om van jouw Erasmus tijd de beste tijd te maken.

Je gaat je volgende stage tegemoet in het buitenland. En nu? Tickets boeken, afscheidsfeestjes geven en alles goed overleggen met school. Maar wat nou als het dan zo ver is en het vliegtuig de grond weer raakt op je eindbestemming? In deze blog geef ik je 8 tips om van jouw Erasmus tijd de beste tijd te maken. Ik spreek hier vanuit persoonlijke ervaring na twee keer een halfjaar in Italië te hebben gezeten voor mijn studie.

 

Foto:  STIL

 

1. MAAK VAN JE VERBLIJF JE THUIS.

Wanneer je verblijf al voor je is ingericht heb je toch altijd wat meer een vakantie gevoel dan het gevoel van je eigen plekje. Hoe ik dit heb veranderd? Ik heb polaroid foto’s besteld bij de Hema en deze heb ik opgehangen boven mijn bed, mijn geliefde winkel hier ‘ Flying tiger ‘ leeg gekocht en geurstokjes en kaarsjes in huis gehaald. Ik plan binnenkort nog een dag naar Ikea om het plaatje compleet te maken. Ook door te praten met buurgenoten krijg je meer een thuisgevoel.

2. DE TAAL LEREN.

Sorry Erasmus language test.. Maar naar mijn idee is dit niet de beste manier van de taal leren. Ze gebruiken hele andere woorden en zinnen in het dagelijks leven dan dat je uitgelegd krijgt via de online cursus. Mijn tip? Just do it! Bestel je koffie in hun taal, stel je vraag aan een winkelmedewerker in hun taal ( hey, lang leven google translate) Begin met de simpele woorden zoals ‘ dankjewel’ of ‘hallo’ en zo rol je er makkelijker in. Natuurlijk is het logisch dat je het niet altijd juist zal uitspreken, maar het wordt alleen al gewaardeerd wanneer je het probeert.

3. LEEF ALS EEN LOCAL.

Ja, het is niet je geboorteland en het is helemaal niet erg om in het begin lekker de bekende plekjes van tripadvisor af te gaan. Maar ga na een tijdje gewoon op ontdekking uit. Loop eens naar links in plaats van rechts, raak verdwaald (ja nu kan het met 4G in heel de EU), drink je drankje eens bij een ander barretje en praat met mensen om je heen. Dit brengt je op de leukste plekjes waar je anders nooit zou komen. Ik vind het heerlijk om mij te mengen tussen de lokale bevolking. Alleen zo leer je de cultuur beter kennen.

4. ONTMOET NIEUWE MENSEN.

Dit is naar mijn idee één van de belangrijkste tips. Ga de deur uit, praat met mensen, meld je aan bij verschillende online Facebook groepen en laat een berichtje achter. Op deze manier leer je snel en makkelijk nieuwe mensen kennen. Vaak zitten er ook andere Erasmus studenten die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Dan kun je samen bespreken waar jullie tegen aanlopen en weet je in ieder geval dat je niet de enige zult zijn.

5. BLIJF JEZELF.

Uit eigen ervaringen begrijp ik dat dit soms lastig kan zijn. Italië, het land van de mode. Dat weet natuurlijk iedereen. Ik ben meer de persoon die liever op gympen loopt en in kleurrijke jurkjes of shirtjes. Met werk bezoeken we verschillende evenementen in de avonduren. En oh, heel eerlijk wat voel ik mij soms verschillend vergeleken met de andere vrouwen (en niet alleen omdat ik blond ben). De vrouwen lopen in korte jurkjes, designkleding, en op hoge hakken. En zoals we in Nederland ‘overdetop’ zouden vinden. Maar dat is het verschil in cultuur. Ik had het gevoel dat ik een gala bezocht, want wat zag iedereen er prachtig uit. En dan app ik in volle paniek weer mijn vriend met : loop ik hier dan in mijn oversized jurk en op mijn gympies. Het is niet de bedoeling dat ik volledig ga veranderen en dat wil ik ook niet, maar heb mij er nu wel wat meer op aangepast. Even een beetje lippenstift op en hakken aan de volgende keer dat ik een evenement bezoek.

6. VERDIEP JE VAN TE VOREN IN DE GEWOONTES VAN HET LAND.

Het zit hem in de kleine dingen. Een latte macchiato of cappuccino bestellen in Italië na 12.00 is echt not done. Oh en te vroeg komen op een afspraak? Nee, dat is pas echt vervelend, kom liever 15 minuten later. En Italianen eten niet zoals wij Nederlanders rond een uurtje of 18.00 , nee hier eten ze rond 21.30. Dus verwacht niet veel gezelligheid wanneer je om 18.00 een restaurant binnen loopt. Natuurlijk zul je niet alles op het internet vinden en zullen ze je nog wel eens vreemd aankijken om dingen die voor jou heel normaal zijn. Maar een beetje verdiepen kan natuurlijk geen kwaad.

7. ALLEEN ZIJN KAN OOK LEUK ZIJN.

Hallo me-time! Doordat je alleen zo’n groot avontuur aangaat leer je jezelf steeds beter kennen en kun je even lekker egoïstisch denken aan wat jij wil. Ik vind het heerlijk dat ik mijn eigen weekend kan bepalen en kan doen wat ik wil doen. Ook leg je alleen sneller contact met nieuwe mensen. Mensen zullen nieuwsgierig zijn naar je. En je wil je niet alleen voelen toch? Dus je gaat zelf ook sneller een gesprek aan. Promise!

travelling alone will be the scariest, most liberating, life changing experience of your life. Try it at least once

8. HOUD AF EN TOE EEN ZELFREFLECTIE.

Wat gaat er goed en wat wil ik veranderen? Heb je het idee dat je teveel in rondjes blijft lopen? Zoek dan eens een plaats op in de buurt en maak een leuk uitje. Zo ontdek je nieuwe plekken , en kun je jouw kijk op de wereld nog meer verbreden. Focus je op de dingen die goed gaan en wees daar vooral trots op.

Het is een grote stap om naar het buitenland te gaan en daar mag je onwijs trots op zijn. Ik weet maar al te goed dat het niet altijd makkelijk is, maar dit is een ervaring die niemand ooit meer van je af kan pakken. Je komt terug met een rugzak vol met nieuwe momenten en die momenten maken jou de persoon die je nu bent.

 

Liefs,
Centaine

 

Laat een reactie achter

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *